STIRI 2012

Regal de vinuri de calitate la prima editie a Festivalului PROVINO la Cluj Napoca

Festivalul PROVINO – Vin, Arta si Gastronomie s-a bucurat inca de la prima aparitie pe piata clujeana de prezenta unor producatori de renume, a caror reputatie depaseste granitele tarii. Printre acestia s-au numarat JIDVEI, CRAMELE RECAS, MURFATLAR, CRAMA OPRISOR, VINARTE, GRAMMA, DOMENIILE BOIERU, BUDUREASCA, SAMBURESTI, NOMIBO, CRAMA TELNA, NACHBIL, DOMENIILE OSTROV, SENATOR WINE importatori si distribuitori de vinuri din Spania, Franta si Austria VITAL ACTIV, VIN DE VIE, CRAMA BORHA. “Ne-am propus sa realizam un eveniment reprezentativ pentru industria vinului in Transilvania. Cu siguranta, impreuna cu partenerii nostri traditionali, Patronatul National al Viei si Vinului, Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania si Organizatia Somelierilor din Romania 2011, alaturi de profesionistii de la Grand Hotel Napoca, am reusit sa punem in valoare un festival in care am atras producatori de vin din Romania, degustatori experti, somelieri, bloggeri si presa de specialitate si, bineinteles, iubitori de vin de calitate”, a declarat Florin Mindirigiu, Director General ABplus Events.

PROVINO Black&Wine Party

Unul dintre cele mai apreciate evenimente din suita de actiuni organizate in cadrul Festivalului PROVINO – Vin. Arta. Gastronomie a fost, cu siguranta, PROVINO Black&Wine Party. Peste 250 de persoane au participat la petrecerea exclusivista a carei vedeta a fost vinul de calitate. „Evenimentul Black & Wine Party de sambata a fost o reusita, iar participantii au fost exact dintargetul nostru. Cred ca ABplus Events a creat prin Festivalul PROVINO – Scoala vinului, Degustari Colective, Black & Wine Party – un plus de valoare pentru consumatorul din Cluj.”, a declarat Ciprian Rosca, Directorul de vanzari al Cramelor Recas.

SCOALA VINULUI

In cea de-a treia zi a Festivalului a avut loc Scoala Vinului, organizata in cadrul Festivalului PROVINO cu prijinul OSR 2011 si ADAR, unde doritorii au putut invata cum sa aprecieze si cum sa deguste un vin bun, de la Marian Timofti, Presedintele Organizatiei Somelierilor din Romania.

 

DEGUSTARILE DE VIN

In fiecare zi a Festivalului de Vin, Arta si Gastronomie au avut loc degustari profesioniste de vin, conduse de somelieri. Participantii au putut degusta intre 8 si 10 tipuri de vin de la Jidvei, Murfatlar, Crama Borha si Vinarte.

 

 

SHOW-URI GASTRONOMICE

In cadrul Festivalului PROVINO clujenii au putut gusta in fiecare zi mancaruri alese pregatite pe bucataria scena de maestrul Dan Boerescu, bucatarii Restaurantului Japonez Tokyo si Good Food.

 

 

CONCURSUL SOMELIERILOR

Prima editie a Festivalului organizata in Cluj-Napoca s-a bucurat si de sprijinul Asociatiei Degustatorilor Autorizati din Romania si al Organizatiei Somelierilor din Romania. Unul dintre evenimentele care au confirmat amploarea Festivalului a fost Concursul National de Somelieri, Etapa Transilvania. in urma unei jurizari exigente si impartiale, ravnitul loc I i-a revenit somelierului Septimiu Crisan castigatori fiind desemnati si Bogdan Todor – locul II si Razvan Demian – locul III.

CONCURSUL VINURILE PRIMAVERII, Organizat de Vinul. ro si OSR 2011

Recunoasterea vinurilor de calitate a fost realizata in cadrul Festivalului cu ocazia Concursului Vinurile Primaverii. Scopul acestei intreceri a vinurilor, care s-a desfasurat sub forma unei degustari „in orb” a fost de a oferi producatorilor un sprijin in crearea de vinuri de calitate. Astfel, marii castigatori ai Medaliilor de Aur au fost Shiraz Peter Lehmann Barosa 2008 produs de Gallo, Rusalca Alba 2011 produsa de Carl Reh Winerz, Malbec don David 2010 produs de Michel Torino, Tempranillo Vicente Gandia Raiza Grand Reserva 2005, produs de Vicente Gandia si Feteasca Neagra Cocosul dintre Vii 2011 de la Cramele Recas.

ART EXPO

Festivalul PROVINO – Vin, Arta, Gastronomie a promovat, pe parcursul a celor patru zile de eveniment creatiile artistilor clujeni intr-un spatiu expozitional unic.

 

 

 

 

————————————————————————————————————————————————————————————————

INFORMATII UTILE

Accesul in Festival se face doar pe baza de bilet sau invitatie!
Bilete se pot procura de la Receptia Festivalului PROVINO, la Grand Hotel Napoca. Pentru rezervari va rugam contactati reprezentantul PROVINO: Loredana Costan, loredana.costan@abplus.ro, Tel: 0374.326.046

PRET BILET ACCES FESTIVAL: 10 lei
Include: degustarea la standurile expozitionale a peste 300 de sortimente de vin, participarea la show-uri gastronomice oferite de bucatarii Good Food si Restaurant Japonez Tokyo.

PRET BILET KIT PROVINO: 20 lei
Include: un pahar personalizat pentru degustari, port suport pahar, carnetel si pix.

PRET BILET DEGUSTARE: 30 lei
Include: degustarea a 8 tipuri de vin, servicii specializate oferite de somelieri si degustatori profesionisti. O sesiune dureaza 60 de minute si este organizata in grupuri de maxim 30 de persoane.

PRET BILET Seara Art, Wine & Gastronomy: 50 lei
Include: loc rezervat la masa, degustare de 20 de tipuri de vin, 2 preparate culinare calde, pregatite de maestrul bucatar Dan Boerescu, bufet suedez rece.

PRET BILET BLACK & WINE PARTY: 10 lei
DJ si degustari de vinuri din festival. Tinuta recomandata de cocktail, in culorile vinului preferat.

TARIF SCOALA VINULUI: 310 lei
Modul de curs de 6 ore, condus de somelierul Marian Timofti, presedintele OSR 2011.

PACHETE SPECIALE!

BILET INTRARE+KIT DEGUSTARI: 25 leiE
BILET INTRARE+KIT DEGUSTARI+BILET DEGUSTARE: 50 lei

————————————————————————————————————————————————————————————————

PESTE 300 DE TIPURI DE VIN LA PRIMUL FESTIVALUL DE VIN, ARTA, GASTRONOMIE DIN CLUJ NAPOCA

Festivalul PROVINO – Vin, Arta, Gastronomie are loc la Centrul de Conferinte si Expozitii din cadrul Grand Hotel Napoca****, in perioada 15 – 18 martie 2012.

Festivalul este conceput sub forma unui eveniment expozitional si aduce in fata publicului clujean peste 300 de tipuri de vinuri de la cei mai importanti producatori din tara, dar si produse si servicii auxiliare si conexe pentru industria vinului.

Programul festivalului include:
- degustari si lansari de vin,
- cursuri introductive in domeniul vinului,
- show-uri gastronomice realizate de maestrii bucatari ai Grand Hotel Napoca, ai restaurantului Japonez TOKYO si  Dan BOERESCU.

Vizitatorii pot participa in zilele de 16, 17, 18 martie la sesiunile de Degustari de Vin PROVINO, pot petrece in compania muzicii si a vinurilor bune alaturi de invitatii salonului exclusivist “Art, Wine & Gastronomy” si se pot inscrie la cursurile de la “Scoala Vinului” organizate pe 17 martie. La evenimentele speciale PROVINO vor fi servite vinurile vedeta ale festivalului iar publicul va invata de la profesionisti cum sa  asocieze corect vinul preferat descoperit la degustari cu produse culinare rafinate. De la WINE SHOP vizitatorii pot achizitiona pentru acasa vinurile preferate prezente in Festival, la pret de producator.
PROGRAM DE VIZITARE:
16 -17 martie: 11.00 – 19.00
18 martie: 11.00 – 17.00

————————————————————————————————————————————————————————————————

Apa minerela Poiana Negri – PARTENER OFICIAL la PROVINO 2012

Poiana Negri se alatura companiilor producatoare, importatoare si distribuitoare de vinuri, la prima ediţie a Festivalului PROVINO Cluj Napoca 2012, festival ce promoveaza arta, cultura vinului si stiinta gastronomica, in calitate de PARTENER OFICIAL.

“Asocierea brandului „Poiana Negri” cu acest festival este una fireasca. Apa romaneasca traditionala, „Poiana Negri” provine dintr-o sursa naturala de apa minerala, avand un gust puternic, iar cele doua variante ale sale – Poiana Negri „Apriga” – apa minerala naturala carbogazificata cu un plus de tarie – si Poiana Negri „Cumpatata” – apa minerala naturala, natural carbogazoasa, pot insoti savuroasele preparate ale bucatariei romanesti.

În calitate de partener oficial al evenimentului, sprijinim iniţiativa organizatorilor de a promova cultura vinului într-o manieră interactivă, plăcută şi creativa.” declara Mihaela Racu, National Events Coordinator, Coca-Cola HBC Romania.

———————————————————————————————————————————————————————————————
Conti Grup este si anul acesta PARTENER DE SERVICII al Festivalului PROVINO

Conti Grup, unul dintre cei mai importanti furnizori de echipamente, accesorii si utilaje HoReCa din Romania, este PARTENER DE SERVICII al Festivalului PROVINO – Vin, Arta, Gastronomie organizat la Cluj in perioada 15 -18 martie. Conti Grup asigura linia de bucatarie utilizata de maestri bucatari pentru realizarea show – urilor gastronomice in cadrul salonului exclusivist Art, Wine and Gastronomy.

La Festivalul PROVINO vom incerca sa propunem solutii complete, nu ne vom rezuma doar la echipamente individuale. Speram ca factorii de decizie din Horeca sa fie prezenti in numar cat mai mare la acest festival unde ne dorim in primul rand sa cunoastem cat mai multi oameni din domeniu. Implicit, speram sa le captam acestora atentia asupra avantajelor pe care Conti Grup le aduce in piata, stim ce insemna cu adevarat sa construiesti HoReCa impreuna si avem toate ingredientele care sa faca un client sa cresca”, a precizat Gabriel Ailoae, owner Conti Grup.

“La PROVINO vor fi expuse cateva din echipamentele Conti Grup care sunt nelipsite din bucatariile restaurantelor de astazi, pornind de la cuptorul cu convectie Retigo, un cuptor din gama Premium, cu o serie de functiuni care pot face diferenta in bucatarie, pana la accesoriile pentru inventarul din bucatarie si din sala de restaurant. Garantia calitatii produselor noastre este data de reputatia brandurilor pe care le alegem si distribuim pe piata romaneasca: Fagor Industrial, Winterhalter, Retigo, Zanolli, Aluminox, etc. Obiectivul nostru principal este sa abordam personal  fiecare proiect in parte, indiferent de complexitatea sau simplitatea lui si sa ii asiguram succesul.”, a adaugat reprezentantul Conti Grup.

———————————————————————————————————————————————————————————————
VITAL ACTIV a spus “DA” invitatiei la Festivalul PROVINO Cluj – Napoca

VITAL ACTIV este o firma distribuitoare de vinuri austriece, sustinuta de  oameni ce au o pasiune deosebita pentru vinurile si mancarurile din Austria. Producatorii din Austria, cu produsele lor de calitate superioara, stau la baza succesului lor.

Scopul companiei este de a aduce cat mai multe vinuri din Austria iubitorilor de vinuri din Romania si de a apropia cat mai multi oameni de aceste excelente bauturi. Sortimentul ce se gaseste in magazine este tot timpul imbogatit cu noi si noi produse pe baza cerintelor clientilor.  Avand o experienta de peste 30 de ani in gastronomia austriaca, recomandarile facute clientilor au in spate un background foarte bogat.

———————————————————————————————————————————————————————————————

Vinuri pentru “obrazuri subtiri” de la Senator Wine, la PROVINO

Senator Wine este o companie privata care incearca sa ofere lumii soiurile romanesti si sa obtina soiuri internationale scotand in evidenta terroir-ul romanesc.

Brand-urile aflate in portofoliul companiei sunt Monser, Varius si Senator Private Collection. Monser este cea mai mare gama de soiuri pure romanesti, Varius o colectie de 5 soiuri internationale, iar Senator Private Collection sunt doua cupaje, unul alb si unul rosu.

„Odata cu participarea noastra la Festivalul PROVINO – Vin, Arta, Gastronomie vom prezenta gamele noastre de produse existente pe piata in acest moment: Monser, Varius, Omnia, Suav , Glia si Senator Private Collection. Cu aceasta ocazie dorim sa prezentam consumatorilor clujeni prezenti intregul nostru portofoliu de produse. Suntem mandri sa afirmam ca Senator Wine este singura crama din Romania care are podgorii in patru zone: Husi, Vrancea, Insuratei si Tirol si selecteaza din fiecare zona cele mai bune vinuri pentru a le oferi consumatorilor un nivel inalt de calitate. De asemenea, din 2010, Senator Wine detine la Insuratei cea mai mare suprafata de vie organica din Sud-Estul Europei, de aproximativ 250 hectare. Speram ca vom fi vizitati la stand de cat mai multi consumatori clujeni”, declara George Neacsu, Director General Senator Wine.


———————————————————————————————————————————————————————————————

Vinurile Nachbil vin la PROVINO!

Enologii pivnitei sunt Johann  Edgar Brutler, tatal si fiul, ce produc vinuri de calitate utilizand o tehnologie simpla. Un rol important in crezul lor il are naturalitatea, pastrarea originalitatii fructului. Cei ce degusta aceste vinuri sunt atinsi de pasiunea enologilor, de dragostea si respectul lor fata de aceasta meserie, fara de care nici nu s-ar putea produce vinuri cu adevarat minunate.

Compozitia actuala a soiurilor este foarte diversificata, intrucat aici intalnim soiurile Riesling, Traminer, Chardonnay, Sauvignon, Pinot gris, precum  Cabernet sauvignon, Merlot, Blaufränkisch, Pinot noir Syrah.

„Suntem o crama mestesugareasca, pentru noi este foarte important naturalitatea produselor, care inseamna o productie ecologica in vie si o tehnologie redusa in pivnita. Ar fi foarte important nu numai pentru noi, ci si pentru toti participantii, ca specialistii de la HoReCa sa ne viziteze la acest eveniment, si speram ca Provino de la Cluj deschide portile spre HoReCa”, spune Csilla Serli Director Executiv Nachbil.

———————————————————————————————————————————————————————————————

Leida Impex – Marca excelentei in domeniul HoReCa!

Lider al pietei nationale de accesorii, consumabile si servicii pentru hotel, camere de hotel, lobby sau lounge, restaurant, bar, cafenea, cofetarie, catering, atat pentru servire, prezentare cat si petru preparare, Leida Impex sarbatoreste anul acesta 18 ani de activitate neantrerupta in compania artizanilor frumosului din marile firme de profil!

„In cadrul Festivalului PROVINO ne vom promova produsele noi cum ar fi carafe, decantoare s.a. In ceea ce priveste elementul special pentru aceasta editie vom dezvalui: paharele nobile sablate Renaissance, paharele suflate Adina Prestige, paharele de apa Albastru, Pahar Blind NEGRU si multe alte surprize”, a declarat Daniela Ciurescu, Director General Leida.

„Compania noastra alaturi de un mare expert in arta culinara a carui identitate nu o voi dezvalui inca vrea sa dezvolte un Gourmet Temple si totodata sa promoveze cat mai mult articole pentru bucataria traditionala romaneasca, cum ar fi produse de genul carafe din ceramica si cescute pentru tuica. Festivalul PROVINO – Vin.Arta.Gastronomie ne ofera oportunitatea de a ne mari portofoliul de clienti si ne dorim sa avem 100 de clienti fericiti in urma acestei editii”, a adaugat Daniela Ciurescu, Director General Leida.

——————-————————————————————————————————————————————————————————–

Concursul National de Somelieri, etapa Transilvania – PROVINO, 15 – 16 martie

In cea de-a doua zi a Festivalului Provino, “Organizatia Somelierilor din Romania 2011” va organiza faza regionala pe Transilvania a Concursului National de Somelieri. Potrivit somelierului Marian Timofti, presedintele OSR 2011, competitia este deschisa tuturor specialistilor din aceasta bransa indiferent de asociatia din care fac parte. Etapa pe Transilvania a Concursului National de Somelieri se va desfasura respectandu-se toate normele organizatiilor internationale de somelarie. Inscrierile, pentru aceasta etapa a competitiei, se pot face pana pe 15 martie, la office@osr2011.ro.

In zilele premergatoare concursului, somelierii inscrisi, vor putea participa la un curs de instruire teoretica si practica sustinut de reprezentantii OSR 2011, despre viticultura, vinificatie, organizarea unui meniu de vinuri, despre servirea, degustarea si asocierea vinului cu preparate culinare.

Concursul de somelieri va consta in doua probe. La prima proba, cea teoretica, concurentii vor trebui sa raspunda la un chestionar cu 20 de intrebari. Cei care vor trece de examenul teoretic vor sustine proba practica in fata unui juriu format din reprezentanti mass-media si specialisti din HoReCa. In cadrul acesteia, concurentii vor trebui sa corecteze un meniu de vinuri,  sa deguste si sa descrie doua vinuri.
Am hotarat sa organizam acest concurs deoarece ne propunem sa aducem in peisajul vinului romanesc o competitie independenta, fara influente din partea vreunui jucator implicat in acest domeniu. Dorim sa demonstram ca aceasta organizatie poate si trebuie sa participe activ la educarea gusturilor consumatorilor romani si la formarea specialistilor in domeniu”, afirma Marian Timofti, presedintele OSR 2011.

———————————————————————————————————————————————————————————————

Conferinta de presa PROVINO de 1 martie la Cluj – Napoca

Cu doua saptamani inainte de prima zi a Festivalului de Vin, Arta, Gastronomie, echipa PROVINO a organizat o conferinta de presa in care au anuntat detalii despre organizarea, programul si participantii la festival. Gazda evenimentului a fost Grand Hotel Napoca, unde s-au reunit reprezentantii ABplus Events, parteneri, producatori si media locala si nationala, pentru discutii pe marginea organizarii evenimentului, urmate de o degustare de vinuri din portofoliul producatorilor prezenti in Festival si Heinrig Distribution.
Acceseaza GALERIA FOTO.

————————————————————————————————————————————————————————

Crama Telna, datata din 1784, prezenta la PROVINO Cluj Napoca

“Venim in intampinarea tuturor cu vinuri adevarate, de calitate, din soiurile: Feteasca Regala, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc, specifice podgoriei Alba Iulia. Participarea la acest eveniment  este pentru noi ocazia  de a intra in contact cu iubitorii de vin si de a face cunoscute valorile si calitatile vinurilor noastre, astfel incat gustul lor sa ramana o amintire placuta pentru consumatori”, au declarat reprezentantii Cramei Telna.

Crama Telna isii trage seva din inima Podgoriei Alba Iulia, „Tara Vinului”, una dintre cele mai vechi podgorii transilvanene. Unica in regiune, pivnita Cramei Telna datează din 1784, sub numele de „ Pivnita Vinului”. Peretii grosi si racorosi de piatra, urmeaza o linie intoarsa, lungă de 150 metri si lata de 6, racoarea pamantului ofera linistea si echilibrul termic atat de necesare obtinerii vinului.

————————————————————————————————————————————————————————

Universitatea de Arta si Design din Cluj-Napoca partener al PROVINO Cluj Napoca

Universitatea de Arta si Design din Cluj-Napoca a raspuns afirmativ invitatiei de a deveni partener institutional al Festivalului de Vin, Arta si Gastronomie PROVINO.

Cu sprijinul Universitatii vor fi realizate expozitii de pictura si sculptura in cadrul Festivalului PROVINO, precum si ateliere de creatie neconventionale pe durata intregului program expozitional.

————————————————————————————————————————————————————————

FIVE CONTINENTS se alatura Festivalului PROVINO si 2012 in calitate de Partener GASTRONOMIC.


FIVE CONTINENTS producator de top pe piata branzeturilor, este si anul acesta  Partener Gastronomic al Festivalului PROVINO  Vin – Arta – Gastronomie Cluj – Napoca.
Cu peste  50 de ani de traditie in fabricarea branzeturilor de tip cascaval, FIVE CONTINENTS isi anunta partiiparea la Festivalul PROVINO Cluj Napoca doar cu produse de cinci stele.

Ca si la editia PROVINO din 2011, reprezentantii FIVE CONTINENTS vor organiza zilnic sesiuni de sampling pentru vizitatorii festivalului, in cadrul carora clujenii vor putea degusta din bunatatile partenerului gastronomic si se vor putea convinge de calitatea produselor sale.

Ca element de noutate FIVE CONTINENTS aduce anul acesta la PROVINO Cluj – Napoca trei noi produse din categoria lactatelor proaspete din lapte de vaca. Este vorba despre lapte pentru consum, iaurt si sana, toate in ambalaj de carton.

————————————————————————————————————————————————————————

Vinuri din Spania prezente la PROVINO Cluj Napoca

Crama Borha va fi prezenta in festival cu vinuri spaniole din regiunile Somontano, Rioja si Ribera del Duero, teritorii privilegiate care dau nastere unor vinuri nobile cu multa istorie, vinuri noi pe piata romaneasca, vinuri premiate, bine acceptate de consumatori, vinuri monovarietale, coupaje din diferite tipuri de soiuri dintre ele chiar soiuri autohtone.
Gonzalo Tello, manager general al Cramei Borha declara “Prezentam aceste vinuri la acest festival deoarece clujenilor le plac noutatile si calitatea. Traim  cu  speranta ca vor aprecia valoarea reala a acestor vinuri si drept urmare ii asteptam sa vina la festival, sa intre in lumea vinului pentru cateva ore”.

————————————————————————————————————————————————————————

 

Premiere in editie limitata oferite de BUDUREASCA

Budureasca lanseaza cu ocazia Festivalului PROVINO Cluj – Napoca 2012 noua gama de vinuri albe dedicate HoReCa, maiestrite cu aceeasi grija de catre vinificatorul Budureasca, Stephen Donnelly, ce se remarca prin calitatile lor speciale.

Astfel, la Cluj, BUDUREASCA va prezenta in premiera:

Sauvignon Blanc 2011 sec, un vin cu inflexiuni verzui şi aromă puternică de agrişe. Este foarte echilibrat, cu un foarte bun caracter erbaceu, remarcabil prin aciditatea vioaie a finalului.
Chardonnay 2011 sec, un vin cu o culoare aurie, cu arome puternice de fructe tropicale si usor condimentat.Este un vin bine echilibrat, bogat in arome de fructe coapte si un finish lung, de stejar.
Tamaioasa Romaneasca 2011 sec, un vin cu o culoare verzuie, arome complexe de iasomie si flori de soc si cu note de miere. Este un vin echilibrat, iar aromele sale completate cu nuante de lamaie verde confera vinului un final curat, vioi.

Tot din gama HoReCa, Budureasca prezinta in editie limitata de 2000 de sticle si un Pinot Noir de 2009, sec, un vin de culoare rubiniu deschis, cu delicioase arome de fructe de padure, in care gustul de zmeura; este completat de taninurile moi ce ii confera un final fructuos, lung.

————————————————————————————————————————————————————————-

ENOROM prezinta solutii pentru industria viniviticola la PROVINO Cluj

Expozitia de solutii pentru industria vinului PROVINO Cluj – Napoca ureaza bun venit companiei ENOROM, societatea  specializata in importul masinilor, utilajelor si dispozitivelor profesionale folosite de catre producatorii de vinuri, pentru diverse capacitati de productie.
ENOROM se adreseaza producatorilor traditionali, consacrati si producatorilor privati, sau cramelor de dimensiuni mici si medii carora le ofera servicii specializate de consultanta in privinta alegerii anumitor masini si utilaje pentru vinificatie in conformitate cu suprafetele detinute, soiurile de struguri si caracteristicile productiei.

————————————————————————————————————————————————————————-

Vinuri ecologice si biodinamice la PROVINO Cluj – Napoca

Am decis să participăm la Provino Cluj-Napoca pentru a  intra în contact cu cei pasionați de vinurile de calitate, amatori sau profesioniști,  și pentru că vom susține astfel  de  evenimente în domeniu pe viitor.  Este și o ocazie excelentă de a prezenta selecția noastră  de vinuri.
VindeVie srl  este o firma nouă pe piața romanească,  specializată în comercializarea on-line a vinurilor naturale și biologice,  a acelor vinuri ce noi  considerăm că posedă un gust veritabil și au o istorie în spate. Ne gasiți pe www.vin-de-vie.ro. În plus, vom oferi  și servicii premium de livrare acasa, degustări  tematice  și exclusivități.
Vinurile alese cu multă atenție provin în principal din domenii familiale și din locuri ce și-au spus cuvântul de-a lungul timpului. Insă cel mai important pentru noi este că vinurile alese sunt vinficate natural, cu drojdii naturale și cu cantități de sulfiți cu mult sub normele legale. Unele chiar cu 0% sulfiți adăugati. Deși  pare simplu, pentru a putea vinifica într-un mod atât de natural este nevoie de un strugure în perfecta stare, de multâ igienă și de mult profesionalism.
Vinurile noastre sunt in marea lor majoritate certificate ca fiind obținute din struguri proveniți din agricultura biologică și/sau biodinamică.  Mai mult decât o certificare, un brand sau  faptul că provin dintr-o regiune cunoscută, ceea ce este esențial pentru noi e gustul si emoția pe care un vin le poate exprima. De asemenea, iubim diversitatea in materie de vin și astfel, in selecția noastră restrânsă, veți intâlni mai mult de 30 de varietăți de struguri.
VindeVie srl nu face doar o selecție atentă ci se preocupă de controlul condițiilor de transport si depozitare de la domeniu viticol si pană la consumatorul final pentru ca senzațiile consumatorului final să fie conform asteptărilor  : un gust veritabil.
Demarăm această activitate comercială cu vinuri  dintr-o țara cu o mare tradiție viticolă și dorim ca în curând să propunem, cu multă mandrie, și vinuri românești.  Multe progrese calitative  s-au  facut in aces sens și  noi credem in potențialul viticol autohton.
Lansarea oficiala a site-ului www.vin-de-vie.ro o vom face in cadrul festivalului Provino Cluj Napoca.

————————————————————————————————————————————————————————-

Vinuri rosii si albe de calitate rezerve lansate de Nomibo in Festivalul PROVINO

NOMIBO produce vinuri care celebreaza 6.000 de ani de cultura in renumita Podgorie Dealu Mare. Viile ocupa zona de deal la + 350m altitudine pe poalele sudice al dealului Istrita, unde se bucura de un “teroire unique”.

“Culegem manual, la maturitate deplina.” declara domnul director Asav Lev.

Vinurile rosii de calitate rezerve, Feteasca Neagra, Merlot si Pinot Noir, sunt stabilizate si invechite 12 luni in baricuri de stejar romanesc, lucrate manual. Vinurile albe de calitate rezerve ce vor fi prezente in festival sunt Tamaioasa Romaneasca, Feteasca Alba si Chardonnay. De asemenea, vor fi Feteasca Neagra, rezerve 2008 si 2009, si Tamaioasa Romaneasca 2010 si 2011, care se exporta in Antwerpen, Belgia.

Domnul Lev este convins de reusita si avantajele festivalului: “Pe piata nationala lansam aceste vinuri pentru prima data si suntem siguri ca Provino Cluj-Napoca e locul potrivit pentru acest eveniment.”

Proprietarul cramei Nomibo din Dealu Mare, domnul Asaf Lev, ne-a impartasit putin din istoria sa si a companiei sale:

“In regiune sunt din 2001. A fost normal sa agreez zonele deluroase, pentru ca eu m-am nascut intr-o astfel de zona, la Piatra Neamt. Aveam intentia de a-mi organiza o mica ferma intr-o zona viticola, gandindu-ma inclusiv la Toscana sau Bordeaux, insa inainte de a decide, am facut un tur in zona Dealu Mare si m-am oprit la Badeni-Breaza. Mi-a placut mult aceasta zona care avea o vedere unica si am ramas aici. Sub platoul pe care l-am cumparat erau amenajate terase cu plantatii vechi.
Am reinfiintat 5 hectare cu vita-de-vie. Am luat in serios plantatia viei si am mers la Universitate in Israel, pentru a invata despre cultivarea vitei-de-vie si producerea vinurilor. Noi producem vinuri speciale, pentru ca le prodocem cu exigenta. In acest domeniu am avut mare noroc. L-am cunoscut pe dl Marin Lupu (Lica) din Breaza, care e un mare specialist in plantatiile de vie si totodata in producerea vinului.
Am plantat soiuri locale – Fetesca Neagra, Feteasca Alba, Tamaioasa Romanesca, cu care avem deja succes in Belgia, pentru ca am redat acestor vinuri gusturile si aromele pe care le apreciau stramosii nostri, locuitori ai acestei zone, dar avem testari inclusiv Merlot si suprafete mici cu Pinot Noir si Chardonnay.”

————————————————————————————————————————————————————————-

Somelier Sergiu Nedelea, Ambasador al Asociatiei Somelierilor din Europa in Romania: “PROVINO Cluj-Napoca este unul dintre evenimentele importante pentru cei implicati in industria vinului”

Personalitate recunoscuta in industria vinului, somelierul Sergiu Nedelea, in calitatea sa de Ambasador al Asociatiei Somelierilor din Europa in Romania, va intampina publicul vizitator al festivalului de la Cluj-Napoca.

Referitor la asteptarile dumnealui de la Festivalul de Vin, Arta, Gastronomie de la Cluj-Napoca, acesta a declarat: “Dupa cum bine stim, producatorii se straduiesc sa faca vinuri bune, iar distributia si HoReCa se implica in vanzarea lor. In final ramane consumatorul nostru cel de toate zilele. Vom incerca in cadrul Festivalului PROVINO sa asezam toate aceste elemente in jurul unei mese rotunde pentru a intalni diferite puncte de vedere. Speram sa aflam cand si unde se naste profitul obtinut din vanzarea vinurilor, daca atingem asteptarile consumatorului… O provocare la cantarirea realitatii, cu ocaua cea buna, pentru ca ne aducem aminte ca-n vin e adevarul!”

Importanta organizarii Festivalului PROVINO in centrul cultural si istoric al Transilvaniei este recunoscuta de somelierul Nedelea:

“PROVINO Cluj-Napoca este unul dintre evenimentele importante pentru cei implicati in industria vinului si pentru cei care indragesc vinul, il inteleg si, bineinteles, il si consuma. Cluj-Napoca este unul dintre orasele in care vinul are o buna perceptie si, mai ales, o buna intelegere a ceea ce inseamna vin de calitate.”

———————————————————————————————————————————————————–

Marian Timofti, presedintele Organizatiei Somelierilor din Romania 2011: “La Cluj se consuma CALITATEA”

Marian Timofti, presedinte al Organizatiei Somelierilor din Romania 2011 si somelier profesionist cu o experienta de 19 ani in domeniu, va intampina producatorii de vin si vizitatorii Festivalului PROVINO – Vin, Arta, Gastronomie de la Cluj-Napoca. O personalitate recunoscuta prin activitatea desfasurata, acesta saluta initiativa organizatorilor festivalului de a propaga cultura vinului si indeamna clujenii sa cunoasca vinuri adevarate.

Reporter: Cum vedeti dumneavoastra importanta organizarii unui festival de vin in Transilvania, in Cluj-Napoca?

Marian Timofti: Cluj-Napoca, unul dintre cele mai importante orase din Transilvania, un oras de “tranzit” pentru turistii care vin sau pleaca din Romania, este un oras in care industria ospitalitatii nu poate avea decat de castigat de pe urma unui festival ca PROVINO. Cred ca cei din Cluj vor fi foarte receptivi si se vor implica in sustinerea acestei manifestari de promovare si educare eno-gastronomica a cetatenilor.

La Cluj, cu ocazia altor manifastari din domeniu, ma refer aici la Campionatul de gatiti in aer liber, am intalnit oameni cu care mi-a facut o deosebita placere sa colaborez, datorita educatiei lor, a spiritului de 
ospitalitate foarte dezvoltat. Cei care-si aduc aminte de degustarea cu peste 80 de persoane pot confirma ca a fost o adevarata reusita doar datorita lor, participantilor, in proportie de 75%, si doar 25% putem afirma ca a revenit somelierilor care au organizat-o. Clujul este un oras care are nevoie de o asemenea manifestare, ce poate aduce o schimbare in consumul de vin de calitate, si de stimulare a interesului celor din industria ospitalitatii pentru oferta pe care o va pune la dispozitia clientilor.

Reporter: Care va fi implicarea OSR in cadrul Festivalului?

Marian Timofti: Ca Organizatie de somelieri, pot spune ca ma pot bizui pe sprijinul comunitatii din Cluj, colegi foarte activi in toate evenimentele la care i-am solicitat. Cum bine stiti, au participat si la PROVINO din Iasi.
 Cred ca vom avea rezultate foarte bune si la Cluj, daca vom promova aceasta Scoala a Vinului. Mai sper sa gasim fondurile necesare organizarii unui concurs de somelarie – faza Transilvania – care sa fie parte integranta a evenimentului national, cu finalizare la Bucuresti, dupa efectuarea celorlalte faze zonale: Moldova si Muntenia.

Ne dorim un concurs la care sa poata participa toti somelierii din Romania, indiferent de asociatia din care fac parte. 

Experienta pe care o vom castiga, participand la acest concurs, este benefica tuturor somelierilor cu mai multa sau mai putina vechime in breasla. Vom incerca sa ne implicam activ, in toate etapele de desfasurare a acestui festival al vinului, deoarece scopul este comun: promovarea produselor de calitate, indrumarea consumatorilor la un consum moderat, adecvat si de calitate.

Reporter: Care este specificul pietei de consum de vin din Transilvania comparativ cu celelalte regiuni?

Marian Timofti: Am avut ocazia sa intalnesc la Cluj amatori de vinuri de calitate, oameni care “cocheteaza” la propriu cu producatorii ce au vinuri din gama HoReCa, dar si cu vinotecile care prezinta o gama mai variata – importuri, game premium, editii limitate, sau chiar unice, etc.
Sigur ca, in comparatie cu alte regiuni, consumul de vin nu este foarte ridicat, dar nici nu lasa de dorit. La Cluj se consuma CALITATEA.

 Cu cat vor avea loc mai multe manifestari in care vom reusi sa demonstram oamenilor efectele benefice ale unui consum moderat de vin, sa le punem la dispozitie vinuri de calitate si sa incercam sa dialogam pe aceasta tema foarte controversata – vinul, cu atat vom reusi sa starnim si mai mult interesul consumatorului.

Reporter: Un mesaj pentru vizitatorii Festivalului PROVINO?

Marian Timofti: Un mesaj pentru vizitatori? Nu e greu de adresat un mesaj clujenilor, care, asa cum va spuneam, sunt dornici de noutati, sunt primitori si buni cunoscatori ai produselor de calitate: Veniti la PROVINO CLUJ-NAPOCA! Vizitati standurile producatorilor, unde somelierii isi vor demonstra calitatile de povestitori si de cunoscatori ai vinului, inscrieti-va la Scoala Vinului, unde va vom delecta cu arta servirii, degustarii si asocierii vinului cu mancarea.
Pentru toti cei ce vor avea de facut sugestii sau
reclamatii dupa festival, vom avea pe pagina de Facebook a OSR 2011 intrebarile: Cum vi s-a parut acest festival? Ce impresie v-au creat somelierii? Va vom sta la dispozitie si vom raspunde intrebarilor dumneavoastra si la e-mail: office@osr2011.ro. Si nu uitati: pentru a transmite sugestiile si propunerile dvs, trebuie sa ne vizitati la PROVINO CLUJ-NAPOCA. Va asteptam!

Reporter: Dar un mesaj pentru producatorii de vin?

Marian Timofti: Cu aceasta intrebare atingeti o latura foarte sensibila a acestei industrii: producatorul.
 Noi, somelierii, le multumim celor care vor participa, celor care au sustinut si sustin in continuare aceste manifestari. Ei sunt cei care ne ajuta la educarea consumatorilor si la implementarea calitatii in HoReCa. Ei sunt cei care pun umarul, alaturi de organizatori, somelieri, promotori, reviste de specialitate, etc la ridicarea nivelului unui consum de calitate, a unui consum constient, responsabil si corect al vinului.

Celor care, in general, nu participa, sau care participa doar la manifestarile din capitala, nu putem decat sa le uram mult succes in activitate, sa-i asiguram ca vom acorda aceeasi atentie produselor lor, despre care stim ca au o calitate foarte buna, dar nu le vom putea raspunde la intrebarea: “De ce vinurile mele nu sunt solicitate in cutare sau cutare regiune? Iar atunci cand sunt solicitate, de ce nu sunt apreciate la adevarata valoare?”

Am sa va povestesc cum am reusit sa demonstrez la un festival de acest gen care sunt gusturile consumatorilor: am asezat o masa pentru 
sase persoane in standul somelierilor, am pus cate trei pahare in fata fiecarui scaun si am invitat, din randul publicului, cate sase persoane, pe rand, la o degustare in “orb”(sticle acoperite). Am servit un vin de retail de 4,5 ron… 2,5 litri, un altul de cea mai buna calitate, si un vin mediu (nu dam nume de vinuri sau de producatori, nu acesta este scopul). Majoritatea participantilor la degustare au apreciat vinul de 4,5 Ron, adica 60%, pe cel mediu, 25%, indicand paharele 1 si 3. De ce oare? Asa este format gustul consumatorilor, care recunosc in acel pahar ceva ce… consuma zilnic. Celalalt vin, “necunoscutul”, nu era apreciat, sau mai corect spus, nu era inteles la adevarata valoare. Morala? Veniti, stimati producatori, la toate manifestarile din domeniu, prezentati capodoperele realizate in crame, ajutati la culturalizarea enologica a Romaniei si incurajati incercarile noastre de schimbare… in bine a gustului!

———————————————————————————————————————————————————–

Good Food gateste la PROVINO

Echipa Good Food continua seria de evenimente “La masa cu Good Food”! Pe 16 martie tine-ti agenda ocupata! Fa-ne o vizita la Festivalul PROVINO unde se lasa cu demonstratii culinare! Echipa Good Food, isi muta redactia pentru o zi in inima tarii, la Cluj, pentru a se intalni cu toti bucatarii de placere.

Astfel, vineri te vom incanta cu un aperitiv deosebit, costrini si anghinare, urmat de salata cu jambon, feta, masline si rucola si indulcit cu briose stropite cu lamaie. Daca esti curios sa ne cunosti, Cristina Mazilu, Adina Scortescu si Alexandra Trandafir te vor astepta la standul Good Food.

In plus, pe site-ul www.goodfood.ro, ti-am pregatit un concurs prin care poti castiga invitatii la eveniment & un kit de degustare de vin. Tot ce trebuie sa faci este sa intri pe site si sa ne spui care este reteta ta preferata din numarul Good Food de februarie, iar noi te premiem.

La PROVINO iti aducem mancarea delicioasa alaturi de vinul bun, asa ca vino alaturi de noi.

Good Food este singura revista de gastronomie din Romania, o revista care te face sa gatesti din placere, si care, pe langa zona dedicata retetelor si meniurilor savuroase, iti ofera si povesti culinare apetisante numai bune de citit cand nu intri in bucatarie.

———————————————————————————————————————————————————–

Vinuri premiate de la JIDVEI,  prezente la PROVINO Cluj-Napoca

La Festivalul PROVINO, compania Jidvei va participa cu vinurile deja cunoscute consumatorilor – gamele Grigorescu, Clasic, Premiat, Tezaur, Castel, etc.

“Ca element de noutate, la acest festival vom prezenta noua imagine a unor produse din portofoliu, o schimbare completa, ce vrem sa marcheze orientarea catre un consumator educat in domeniul vinului, dar si exigent din punct de vedere estetic.
Speram ca acest festival sa reprezinte un moment bun de intalnire a cunoscatorilor, dar si a consumatorilor cu produsele Jidvei pe care acestia deja le cunosc (gamele Grigorescu, Premiat, Popular), dar si cu cele mai putin prezente in piata (Gama Tezaur – soiuri, vinurile spumante, etc), un moment in care sa demonstram, inca o data, nivelul de calitate al produselor noastre.” a declarat doamna Ioana Anghel, PR-ul companiei Jidvei.

 

———————————————————————————————————————————————————–

Vinuri facute cu suflet, de la Domeniile Boieru pentru Festivalul PROVINO

La primul festival de vin din Cluj-Napoca, Domeniile Boieru  participa cu o selectie de arome atent culese de pe dealurile din zona Ciumbrudului, nu mai tinere de 2009, respectiv 2010.

Directorul de Vanzari, Moga Bogdan, transmite publicului PROVINO: “Noi suntem mereu pregatiti de sarbatoare si ne asteptam ca musafirii care ne vor trece pragul la targ sa fie numerosi. Ii asteptam cu sortimente deosebite, care vor fi, cu siguranta, pe placul dumnealor. ”

Vinurile Domeniile Boieru au fost nominalizate la numeroase premii in cadrul unor competitii internationale, de unde se asteapta vesti imbucuratoare.

“Un vin sofisticat nu are nevoie de straie aurite. De aceea, ne dorim ca vinul nostru sa fie pe placul musafirilor si a celor care ştiu cum, când şi de ce să-l savureze. Ne vom numara printre acei participanti care pot spune ca un lucru facut cu suflet este un lucru bine facut”, a declarat Moga Bogdan, Director de Vanzari Domeniile Boieru.

———————————————————————————————————————————————————–

Butirom Baril ofera la PROVINO solutii pentru maturarea vinului alb

Noutatea pregatita de Butirom Baril pentru Festivalul PROVINO de la Cluj consta in butoaiele de 225 litri confectionate din lemn de salcam, pentru maturarea vinului alb.

“Pe langa butoaiele din stejar si salcam, vom aduce si butoaie reconditionate. Ne aflam printre primele firme care realizeaza aceste reconditionari, avand in prezent un contract de 700 de butoaie din stejar de reconditionat pentru Murfatlar Romania.” a declarat Ion Tita, directorul Butirom Baril.

Butirom Baril considera participarea la Festivalul PROVINO  o oportunitate deosebita de a-si promova produsele publicul-tinta si de a cunoaste noi colaboratori, intr-un ambient special creat pentru aceasta industrie.

———————————————————————————————————————————————————–

Vinul.ro, Millesime si blogger-ii Vindependent vorbesc despre importanta Festivalului PROVINO CLUJ NAPOCA

Presa de specialitate din industria vinului sustine activ campania de promovare a Festivalului PROVINO Cluj Napoca.
Vinul.ro, Millesime si comunitatea bloggeri-lor Vindependent vorbesc despre importanta organizarii PROVINO la Cluj Napoca

” Clujul nu este important pentru piata vinului! Este esential. Noi credem ca dupa Bucuresti – care este inca cea mai mare piata din Romania pentru vinurile de calitate – Clujul este al doilea oraş, ca importanta. De ce? Pentru ca aici vinul a fost “muncit” de multa vreme, atat de producatorii romani cat si de importatori. Pentru ca aici exista o patura larga de consumatori informati, pretentiosi, curiosi sau chiar pasionati in legatura cu vinul. Pentru ca aici sunt intrunite toate condiţiile pentru a vinde vin bun: există consumatorul final, exista mijloace care sa disemineze informatia, e dezvoltat retailul, exista HoReCa de buna calitate, magazine specializate si distributie. E necesar ca producatorii sa vada şi sa exploateze in mod activ aceste oportunitati.
Clujul este oraşul catre care tot Ardealul priveste cu interes. Efervescenta acestui oras inspira si creeaza tendinte de consum pe de o parte, iar pe de alta parte Clujul este legat prin stranse relatii de afaceri de restul judetelor transilvanene.”, a declarat Cezar Ioan, publisher Vinul.ro.

“Salutam initiativa partenerilor nostri de organiza un asemenea eveniment si la Cluj-Napoca, in mod special initiativa de a organiza Scoala Vinului. Credem ca este necesar ca astfel de evenimente sa aiba loc in cat mai multe orase din tara pentru ca vinul romanesc are nevoie de promovare.
Promovarea culturii si civilizatiei vinului, precum si educarea consumatorilor este intre principalele obiective ale Asociatiei pentru Cultura si Civilizatiei vinului, prin cursurile organizate, dar si prin Revista Millesime cu care vom fi prezenti anul acesta la Cluj.

Asteptam cu nerabdare lansarea noilor vinuri precum si intalnirea cu cititorii sau viitorii cititori ai revistei noastre.”, a declarat Dorin Popa, presedintele  Asociatiei pentru Cultura si Civilizatiei vinului Millesime.


“Vindependent, grupul bloggerilor de vin, este din nou alaturi de Provino si saluta extinderea organizarii festivalului in Transilvania, o zona foarte deschisa catre consumul de vin.
Degustarea noilor vinuri si discutiile cu producatorii vor fi pe agenda fiecaruia dintre noi, dar asteptam cu nerabdare si celelalte evenimente din program, in special Scoala Vinului. Nu in ultimul rand Festivalul Provino este un bun pretext pentru intalnirea producatorilor cu consumatorii de vin si presa de specialitate.
Impresiile noastre despre eveniment, precum si notele de degustare ale celor mai noi vinuri aparute le veti putea citi pe blogurile noastre.”

————————————————————————————————————————————————————————-

Vinuri premium de la Murfatlar la PROVINO Cluj

Murfatlar Romania, detinatorul celei mai mari suprafete cultivabile de vita-de-vie din Romania, a raspuns afirmativ invitatiei organizatorilor PROVINO de a participa la festival.

“La editia de la Cluj-Napoca a festivalului PROVINO, Murfatlar va participa doar cu produsele premium, iar vizitatorii festivalului vor avea parte atat de lansari de produse cat si activari ale produselor existente. Organizarea Festivalului la Cluj-Napoca este benefica cu atat mai mult cu cat in Regiunea de Nord-vest a tarii lipsesc evenimentele similare”, a declarat Mihai Stan, reprezentant Murfatlar.

————————————————————————————————————————————————————————-

Crama Oprisor pregateste in cadrul PROVINO lansarea a 5 vinuri din productia 2011

Crama Oprisor va lansa in cadrul Festivalului PROVINO de la Cluj-Napoca vinurile La Cetate, Tamaioasa Romaneasca 2011, Caloian Rose 2011, Caloian Sauvignon Blanc 2011 si Rusalca Alba 2011. Pe langa aceste premiere, vor mai fi prezentate si gamele de vinuri Jderu”, Calauza, Maiastru, Caloian, Rusalca Alba, Dragaica Rosie, La Cetate, si altele.

“Luand in considerare faptul ca orasul Cluj-Napoca este al doilea oras din tara, dupa Bucuresti, ca importanta in ceea ce priveste consumul de vinuri, in special premium si super-premium, si ca aceasta zona reprezinta o piata cu potential mare pentru noi, producatorii de vin, initiativa organizarii unui astfel de eveniment este una demna de laudat”, a declarat Luminia Tazakis, director national de vanzari CARL REH Winery.

————————————————————————————————————————————————————————-

VINARTE prezinta la PROVINO Cluj Napoca vinurile din Gama Colectie si Gama Enoteca

“Consideram ca Festivalul PROVINO de la Cluj este binevenit, un astfel de eveniment trebuia sa aiba loc. Ne asteptam ca la Cluj sa se intample aceleasi lucruri ca la festivalul de la Iasi din noiembrie 2011, cand am apreciat modul in care s-a prezentat PROVINO.
Speram sa avem cat mai multi vizitatori, specialisti din domeniu, reprezentanti HoReCa si manageri ai magazinelor de specialitate. Putem spune ca piata din Cluj este mai exploatata decat cea din Iasi, noi am avut in vizor aceasta zona inca de la infiintarea Vinarte, suntem prezenti cu vinuri premium in marile restaurante de acolo. La PROVINO Cluj, ca si noutate, vom aduce in fata publicului vinuri din alti ani de recolta decat cele prezentate la PROVINO Iasi. In Expozitia PROVINO vizitatorii vor putea degusta vinurile Vinarte din Gama Colectie si vinurile din Gama Enoteca.”, a declarat Costel Cainamisir, Director Comercial la Vinarte.

————————————————————————————————————————————————————————-

GRAMMA lanseaza la PROVINO Cluj Napoca 3 vinuri din recolta 2011: Gramma Aligote 2011, Gramma Feteasca Regala si Gramma Cuvee Visan 2011

“Pentru editia PROVINO Cluj Napoca, GRAMMA va lansa noile vinuri produse din recolta anului 2011: Gramma Aligote 2011, Gramma Feteasca Regala si Gramma Cuvee Visan 2011. Totodata, surpriza editiei o vor constitui 3 cupaje, brand propriu facute pentru un om de afaceri clujean, pasionat de vin. Pe aceasta tema vom reveni cu detalii.Asteptarile noastre pentru acest eveniment sunt strans legate de deschiderea pietei din Cluj Napoca. Ne dorim sa cunoastem tot mai multi oameni pasionati de vin carora sa le prezentam produsele noastre. Ne dorim sa cunoastem parteneri seriosi care realizeaza potentialul vinurilor romanesti.” a declarat Marian Oleanu, Director General GRAMMA.

————————————————————————————————————————————————————————-

Degustare de vinuri medaliate la Cluj

Echipa PROVINO, impreuna cu Vinul.ro, va organiza pe 23 februarie,  la Cluj, o degustare de vinuri dedicata reprezentantilor mass-media. In cadrul degustarii vor fi anuntate in mod oficial detaliile  privind Festivalul PROVINO de la Cluj (15 – 18 martie a.c.) si  Concursul de vinuri romanesti care va avea loc in prima zi de  festival, pe 15 martie.
Tot pe 23 februarie vor ajunge in Cluj si AMBASADORII PROVINO, la o  degustare organizata la Grand Hotel Napoca, gazda Festivalului PROVINO – Vin, Arta, Gastronomie.
Cu prilejul celor doua evenimente care preceda Festivalul PROVINO  vor fi degustate vinuri medaliate cu aur la concursurile de specialitate din anul 2011.

————————————————————————————————————————————————————————-

Primul concurs PROVINO si-a desemnat castigatorul


Valentin Cobzaru din Bucuresti este castigatorul concursului PROVINO organizat de www.calendarevenimente.ro
Urmariti si celelalte concursuri organizate de echipa PROVINO pentru a castiga premii in vin si invitatii la evenimentele organizate in cadrul Festivalului.

————————————————————————————————————————————————————————-

Concurs de vinuri romanesti la Festivalul PROVINO de la Cluj

In perioada 15 – 18 martie, Clujul intra in circuitul evenimentelor nationale dedicate vinului prin intermediul Festivalului PROVINO – Vin, Arta, Gastronomie. Festivalul are loc la Grand Hotel Napoca, hotel care va deveni gazda producatorilor de vin, degustatorilor experti, somelierilor, maestrilor bucatari, bloggerilor de vin si iubitorilor de vin de calitate. Simultan cu Expozitia de Vin si Expozitia de Solutii pentru Industria Vinului, in cadrul festivalului vor avea loc o serie de evenimente speciale realizate in scopul promovarii culturii vinului.

In prima zi de festival, pe 15 martie, Vinul.Ro, partener media PROVINO, impreuna cu Organizatia Somelierilor din Romania 2011, organizeaza un concurs de vinuri romanesti. Concursul presupune realizarea unor degustari in orb, anonimatul tuturor probelor fiind garantat iar singurele indicii prezentate juratilor vor fi anul de recolta si categoria de pret in care se incadreaza vinurile supuse jurizarii. Comisiile de jurizare formate din editorii Vinul.Ro si din membri ai OSR 2011 vor face publice rezultatele concursului in aceeasi zi, acordand astfel recunoastere calitatii acelor vinuri care dovedesc ca merita sa fie aduse in atentia publicului general. Scopul principal al acestui „wine challenge” este de a oferi producatorilor un sprijin important in vanzarea vinurilor de calitate, in urma unor jurizari profesionale independente.

Degustarile de vin vor continua pe intreaga durata a festivalului intr-un format disponibil si publicul larg, in cadrul sectiunii “Wine & Gastronomy”. Pe 16, 17 si 18 martie vor avea loc sesiuni de degustari colective realizate sub indrumarea somelierilor si membrilor Asociatiei Degustatorilor Autorizati din Romania. Vizitatorii PROVINO vor putea descoperi astfel diverse sortimente de vin inscrise in festival, la fiecare sesiune fiind degustate intre 8 si 10 probe de vin.

Programul PROVINO cuprinde si:
- cursuri pentru iubitorii de vin si personalul din HoReCa coordonate de somelieri si degustatori autorizati din Bucuresti, Cluj si Iasi
- show-uri gastronomice live sustinute de maestri bucatari
- ateliere de lucru neconventionale realizate de artisti plastici in cadrul festivalului PROVINO
- un program extra-festival realizat in cele mai in voga  baruri, cafenele, restaurante

Evenimentele expozitionale PROVINO se vor desfasura pe o suprafata de peste 2.500 de metri patrati, un spatiu generos pus la dispozitia producatorilor, importatorilor si distribuitorilor de vinuri si companiilor din industria conexa si auxiliara care vor avea ocazia sa se intalneasca cu managerii din HoReCa si clientii finali din randul publicului larg.

————————————————————————————————————————————————————————-

Prin Festivalul PROVINO vrem sa promovam calitatea si valorile romanesti reale

Editia din Cluj a Festivalului PROVINO – Vin, Arta, Gastronomie va avea loc in perioada 15 – 18 martie 2012, la Grand Hotel Napoca, hotel amplasat central, care detine cele mai mari sali de evenimente si banqueting din Transilvania. Evenimentele expozitionale PROVINO se vor desfasura pe o suprafata de peste 2.500 de metri patrati, un spatiu generos pus la dispozitia producatorilor, importatorilor si distribuitorilor de vinuri si companiilor din industria conexa si auxiliara care vor avea ocazia sa se intalneasca cu managerii din HoReCa si clientii finali din randul publicului larg. Hotelul situat pe strada Octavian Goga detine cel mai mare centru de conferinte din Transilvania, cu o capacitate totala de 4000 locuri si cele mai mari sali de evenimente din Transilvania.

Managerul Grand Hotel Napoca, Roxana Ghiran, vorbeste intr-un interviu acordat PROVINO despre implicarea in festival, una dintre activitatile pe care hotelul le desfasoara pentru a promova calitatea si valorile romanesti reale.

Reporter: Care este mesajul pe care il transmiteti participantilor la Festivalul PROVINO in calitate de hotel gazda a evenimentului?

Roxana Ghiran: In calitatea noastra de gazda uram tuturor participantilor un calduros bun venit la Cluj-Napoca.

Reporter: Care considerati ca este importanta organizarii festivalului  PROVINO la Cluj, la Hotel Grand Hotel Napoca? De ce ati ales sa va implicati in acest festival?

Roxana Ghiran: Am ales sa participam la festivalul Provino pentru ca vrem sa ne identificam cu profesionisti care traiesc din experienta lucrului bine facut. Ne-am alaturat echipei Provino pentru ca vrem sa promovam calitate si valori romanesti reale. Provino este un concept care imbina intr-un mod armonios gastronomia, arta si vinul. Iar in final toate sunt arte. Un sejur la hotel se compune din experiente legate de ambianta, bucate alese, licori mestesugite, starea de spirit pe care ti-o da locul. Ospitalitatea este meseria noastra si ne defineste.

Reporter: Ce noutati aduceti in fata publicului la Festivalul PROVINO? In ce fel vor fi evidentiate calitatile bucatariei restaurantului Grand Hotel Napoca, ce anume vor pregati bucatarii dumneavostra?

Roxana Ghiran: Vom alege preparate care sa fie la inaltimea evenimentului si a musafirilor.  Deocamdata bucatarii fac probe si propuneri in acest sens, in tandem cu somelierul nostru. Ei detin secretele pentru armonia gustului si sunt convinsa ca ne vor crea starea de spirit perfecta pentru savurarea vinurilor.

Reporter: Care sunt preferintele clientilor hotelului dumneavoastra in materie de vin?

Roxana Ghiran: Am descoperit de cativa ani incoace ca in Romania se vinifica bine. Sunt multe etichete care tin sus steagul Romaniei in strainatate. Asta incercam sa promovam si noi. Ne axam pe vin romanesc si pe game top-horeca. Preferam mai putin, dar bun! Ne-au incantat si am promovat cu mare succes Solo Quinta, Cuvee Uberland, Trei Gratii, Emeritus, Merlot Alira, Anima Merlot, Artisan Feteasca Neagra, Chardonnay Barrique, Domaine Ceptura, Sole Feteasca Regala, Ancestral si mai nou Golem.

Reporter: Privita din perspectiva managerului de hotel, cum arata piata de vin din zona Transilvaniei?

Roxana Ghiran: Nu stiu daca trebuie sa facem o delimitare teritoriala pentru piata vinului. Noi ne dorim sa educam lumea sa bea vin. Sa-l combine cu preparatele, sa-l serveasca in conditii optime pentru a-l savura la potentialul lui maxim. Ne bucuram cand clientul alege, la recomandarea noastra, un vin romanesc. Tocmai in acest scop avem si personal specializat care se ocupa de acest sector. Cand faci o recomandare esti si responsabil pentru produsul pe care il oferi. Vinul este o poveste de la strugurele din vie pana la ce se intampla dupa ce l-ai baut. Asa si trebuie tratat. Asa si trebuie servit.
Piata vinului depinde in special de abilitatea unui vanzator de a promova un produs bun si de a educa gustul consumatorului. Asta este si responsabilitatea noastra. Pentru asta ne deschidem larg portile si asteptam cu drag toti oaspetii festivalului Provino la Grand Hotel Napoca.

————————————————————————————————————————————————————————-

Ardelenii consuma mai mult vinuri premium si superpremium

Somelierul clujean Bogdan Todor, membru fondator al Organizatiei Somelierilor Din Romania 2011, vorbeste intr-un interviu acordat PROVINO despre importanta Festivalului PROVINO – Vin, Arta, Gastronomie care va avea loc in perioada 15 – 18 martie la Cluj, comportamentul de consum al clujenilor in materie de vin si piata HoReCa din Transilvania. Bogdan Todor are cu o experienta de peste 17 ani in industria ospitalitatii, a participat la numeroase concursuri in domeniu iar in 2010 a obtinut Locul I in competitia WINE MASTER.

Reporter: Care este impactul pe care il va avea festivalul PROVINO in zona Transilvaniei? Care sunt asteptarile dumneavostra de la acest eveniment?

Bogdan Todor: Din punctul meu de vedere dar si al celorlalti colegi care lucreaza in industria ospitalitatii din Transilvania, Festivalul PROVINO de la Cluj va fi cu siguranta o reusita, este un eveniment asteptat iar impactul va fi maxim. In ultimii ani, in zona nu a avut loc un festival de acest gen iar reactia publicului cred ca va fi peste asteptari. Cred ca PROVINO Cluj va avea un impact chiar mai mare decat editia PROVINO care a avut loc la Iasi in 2011. Festivalul PROVINO de la Iasi a fost unul din cele mai bune la care am participat si pot spune ca am vazut destul de multe. Lumea a fost foarte interesata de degustarea vinurilor prezente in expozitie si am avut degustari cu peste 30 de persoane per sesiune. La Cluj cred ca publicul va fi si mai receptiv iar impactul va fi mai mare pentru ca suntem intr-o zona “virgina” in privinta prezentarilor si degustarilor de vin organizate si o piata spre care producatorii de vin sunt din ce in ce mai orientati in ultima vreme. Asteptarile mele in privinta PROVINO Cluj sunt mai mult decat pozitive, am discutat si cu foarte multi reprezentanti HoReCa care asteapta cu mult interes sa ia parte la acest festival.

Reporter: Privita din perspectiva somelierului, cum arata piata de vin din zona Transilvaniei?

Bogdan Todor: In urma cu 5 – 6 ani producatorii de vin erau doar curiosi sa vina in zona, in ultimii 2 ani am constatat insa ca interesul lor a crescut, isi doresc sa fie mai prezenti si mai bine reprezentati si sa le creasca vanzarile. Nu avem multi producatori mari de vin, exista Jidvei si Cramele Recas pe partea Banatului, insa si cei din alte regiuni, cum este Cotnari sau Murfatlar, au interese mari in zona. Producatorii mai mici de vin trebuie si ei avuti in vedere pentru ca aduc niste vinuri foarte bune.

Reporter: Care sunt preferintele de consum ale clujenilor in materie de vin? Putem vorbi de un consum ridicat de vin in zona Transilvaniei? Consumatorul clujean este educat in ceea ce priveste consumul de vin de calitate?

Bogdan Todor: Desi nu merg foarte des in restaurante, ardelenii consuma mai mult vinuri premium si superpremium, chiar daca nu venituri foarte mari, fac un sacrificiu si cumpara un vin bun. Consumul de vin este in continua crestere, vinul este preferat in detrimentul berii sau a cocktailurilor. Am lucrat in afara sase ani si atunci cand am revenit, in urma cu trei ani, am constatat ca a inceput sa se schimbe comportamentul de consum, vanzarile de bere si spirtoase au scazut, chiar si in cluburi a inceput sa se bea mai mult vin, sampanie sau macar un distilat de vin. De asemenea, cerintele si cunostintele in materie de vin s-au imbogatit. Inainte clientii comandau un vin alb sau rosu, sec, dulce si demidulce, doar atat se stia.  Acum au inceput sa apara  cunoscatori in materie de vin si incepe sa se contureze un dialog intre client si ospatar. Din pacate insa, putine  persoane din industria ospitalitatii din Transilvania cunosc aspecte din domeniul someleriei, foarte putini ospatari stiu sa povesteasca un vin.

Reporter: Putem spune ca notorietatea vinului se capata in restaurante?

Bogdan Todor: In restaurant se desavarseste ciclul de viata al unui vin care incepe de la butasul de vie, continua prin invechirea in baricuri, urmeaza invechirea in sticla si eventual tezaurizarea. In Cluj sunt 3 – 4 Wine – Bar-uri  in care poti merge pentru a cunoaste si testa vinurile, locuri unde se povesteste vinul si in care se realizeaza degustari. Consumatorul clujean este foarte interesat de a participa la degustari, exista si solicitari pentru degustari private.

Reporter: Cum arata piata HoReCa din zona Transilvaniei la acest moment? Cati somelieri activeaza in segmentul HoReCa din zona Transilvaniei? Care sunt activitatile pe care le desfasurati in zona pentru a populariza cultura vinului?

Bogdan Todor: Din pacate nu toti cei care isi deschid un restaurant au cunostinte in industria ospitalitatii, multi incep activitatea pentru ca se gandesc ca este un business bun si fac totul dupa ureche. Este nevoie de somelieri in restaurante, un somelier da o alta nota unei locatii, si, mai mult, daca stie ce face si ii place ceea ce face, aduce un plus de valoare locatiei dar si un alt tip de clienti, ii aduce pe cei care isi permit sa iasa des la restaurant. Nu ii inteleg pe cei care activeaza de multi ani in industria HoReCa si care nu isi iau macar un somelier colaborator, mai este inca de lucru pe partea aceasta. In zona Transilvaniei somelierii activi pot fi numarati pe degetele de la o mana, suntem putini in pacate. In ultimul timp insa ne-am facut auziti la festivaluri si targuri din Bucuresti, Timisoara si Iasi iar de un an si jumatate realizam saptamanal degustari in Cluj cu participarea reprezentantilor producatorilor de vin veniti din intreaga tara. Vreau sa ii multumesc in special lui Vlad Muresan si domnului Marian Timofti, presedintele Organizatiei Somelierilor din Romania 2011 pentru increderea acordata zonei si colegilor din regiunea Transilvaniei.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Festivalul PROVINO – evenimente dedicate vinului, artei si gastronomiei la Cluj si Iasi

In 2012, compania ABplus Events organizeaza Festivalul PROVINO – Vin, Arta, Gastronomie la Cluj (15 – 18 martie, Grand Hotel Napoca) si Iasi (1 – 4 noiembrie, Centrul Expozitional).

Conceput sub forma unui eveniment expozitional in jurul caruia a fost creata o retea de activitati conexe care promoveaza cultura vinului prin asociere cu arta si gastronomia, PROVINO este un festival inovativ pentru industria viniviticola din Romania.
Evenimentele PROVINO din primavara si toamna lui 2012 reunesc in acelasi spatiu specialistii, antreprenorii din industria viniviticola si reprezentanti ai segmentului HoReCa si ofera producatorilor de vin ocazia de a fi prezenti pe pietele din regiunile Nord – Vest si Nord – Est cu vinuri premium si de colectie, vinuri de retail si vinuri HoReCa.
De asemenea, cei interesati pot lua contact cu noile tehnologii si echipamente in domeniul vinificatiei, solutii complexe pentru crame sau accesorii pentru intretinerea si gestionarea podgoriilor.

PROVINO s-a inscris pe harta evenimentelor dedicate industriei viniviticole din Romania in luna noiembrie a acestui an, la prima editie din Iasi, unde vinul a fost pus in valoare prin asocierea cu arta si gastronomia. ABplus Events, companie cu o experienta de 15 ani in organizarea de evenimente la nivel national, dezvolta in 2012 conceptul PROVINO si la Cluj.

Editia de primavara a Festivalului PROVINO – Vin, Arta, Gastronomie va avea loc la Grand Hotel Napoca, hotel amplasat central, care detine cele mai mari sali de evenimente si banqueting din Transilvania.     Evenimentele expozitionale PROVINO se vor desfasura pe o suprafata de peste 2.500 de metri patrati, un spatiu generos pus la dispozitia producatorilor, importatorilor si distribuitorilor de vinuri si companiilor din industria conexa si auxiliara care vor avea ocazia sa se intalneasca cu managerii din HoReCa si clientii finali din randul publicului larg. “Ne propunem sa cream un eveniment reprezentativ pentru industria vinului in Transilvania. Cu siguranta, impreuna cu partenerii nostri traditionali, Patronatul National al Viei si Vinului, Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania si Organizatia Somelierilor din Romania 2011, alaturi de profesionistii de la Grand Hotel Napoca, vom reusi sa punem in valoare un festival in care vom atrage producatori de vin din Romania, degustatori experti, somelieri, bloggeri si presa de specialitate si, bineinteles, iubitori de vin de calitate”, a declarat Florin Mindirigiu, Director General ABplus Events.

Repere ale Festivalului PROVINO 2012 :

In completarea Expozitiei de Vin si Expozitiei de Solutii pentru Industria Vinului, Festivalul PROVINO antreneaza publicul in diverse domenii ale cunoasterii vinului: degustari si lansari de vin, seri de socializare intr-un cadru rafinat, cu amfitrioni profesionisti, muzica buna, expozitie de arta, cursuri de introducere in lumea vinului si show-uri gastronomice live.
Ziua “HoReCa” va avea  loc in prima zi a Festivalului PROVINO – Vin, Arta, Gastronomie, fiind dedicata intalnirii dintre vinificatorii si antreprenorii din industria viniviticola si reprezentantii segmentului HoReCa. La eveniment sunt invitati manageri de restaurante, hoteluri, pensiuni si cafenele.
Evenimentele “Art, Wine & Gastronomy” sunt organizate sub forma unor seri VIP exclusiviste iar programul cuprinde show-uri gastronomice live sustinute de maestri bucatari, degustari si lansari de vin, momente artistice live.
Evenimentele “Wine & Gastronomy”sunt sesiuni de degustari colective unde participantii descopera vinul preferat sub indrumarea somelierilor si degustatorilor autorizati.
La “Scoala Vinului” traineri autorizati din cadrul Organizatiei Somelierilor din Romania 2011 si Asociatiei Degustatorilor Autorizati din Romania ofera pasionatilor de vin posibilitatea de a urma cursuri practice si teoretice de introducere in lumea vinului. Personalul din HoReCa beneficiaza de cursuri personalizate.

Premiere ale Festivalului PROVINO 2012:

Ambasadorii PROVINO – vor trece prin orasele mari din Transilvania si Moldova, in principalele locatii HoReCa pentru a disemina anuntul cu privire la organizarea Festivalului PROVINO si informatii din programul acestuia;
Noptile PROVINO in orasul gazda – PROVINO se muta in oras dupa programul de inchidere al expozitiei, in cele mai in voga baruri, cafenele, restaurante.
In cadrul sectiunii Art Expo – PROVINO promoveaza creatiile artistilor plastici intr-un spatiu expozitional iesit din tiparele galeriilor clasice, prin alaturarea inedita intre vin si operele de arta!

Somelier Sergiu Nedelea, Ambasador al Asociatiei Somelierilor din Europa in Romania: “PROVINO Cluj-Napoca este unul dintre evenimentele importante pentru cei implicati in industria vinului”